lauantai 11. huhtikuuta 2009

Matti Myllykoski: Jeesuksen viimeiset päivät

Ilmeisesti tämä teos pöyristytti ilmestyessään uskonnollisia piirejä. Olin niihin aikoihin niin vieraantunut kirkollisista ympyröistä, etten kiinnittänyt asiaan suurta huomiota, mutta muistan hämärästi hälyn. Myllykoski pyrkii erilaisten eksegeettisten päättelyiden avulla seulomaan evankeliumeista esiin historialliset faktatiedot. Kirja on ilmestynyt jo toistakymmentä vuotta sitten ja Jeesustutkimus on tehnyt monia merkittäviä harppauksia Myllykosken kirjan jälkeen, mutta kiinnostava sitä oli lukea.


Myllykosken raflaavin väite lienee, että Jeesus olisi kuolemansa jälkeen haudattu joukkohautaan. Näin siihen aikaan usein kävi ristiinnaulituille. Jos Jeesuksen hautapaikka olisi ollut tiedossa, siihen olisi Myllykosken mielestä ollut viittauksia varhaiskristillisessä kirjallisuudessta. Nyt viittaukset puuttuvat, ensimmäiset tiedot Jeesuksen haudasta ovat 300 luvulta, kovin myöhäiseltä ajalta siis.

Myllykosken kirja oli siinä mielessä kiehtova, että siinä sai seurata historialliskriittistä päättelyketjua, jonka kautta tutkijalle muodostuu käsitys siitä, mikä osuus tekstistä on historiallista faktaa, mikä myöhempää tarinaperinnettä. Uskon mysteereihin asti kirja ei ulotu, eikä se kai ole ollut Myllykosken päämääränäkään. Olipa historian Jeesuksen hautapaikka missä tahansa, hän ei jäänyt hautaansa, se kai on kaikille selvää. En tiedä miten konkreettinen hänen ylösnousemuksensa oli, mutta ainakin hänen sanomansa on sitkeästi hengissä. Siitäkin huolimatta, että kirkko on enimmäkseen aika surkeasti onnistunut sen vaalimisessa vuosisatojen vieriessä.

6 kommenttia:

  1. Oletko huomannut että täällä ei voi kommentoida anonyymisti vaan pitää olla esim. googlen käyttäjä. Mulla oli omassa blogissa sama ongelma, pitää tehdä pikku säätö asetuksissa.

    VastaaPoista
  2. No kappas vaan. Ehkä jotenkin huomasin, mutta ei silti raksuttanut. Korjasin asian, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Historiallinen Jeesus.

    http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeist_elokuva.html#15

    Jeesuksen kuolema.

    http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeistaddendum.html#3

    VastaaPoista
  4. JEESUKSEN UUDET PÄIVÄT
    http://www.perussanoma.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=437

    VastaaPoista