perjantai 10. huhtikuuta 2009

Pitkäperjantai

Jokin aika sitten katsoin televisiosta Jutun loppu nimisen elokuvan, se oli tehty Graham Greenen samannimisen kirjan pohjalta. Kirjassa mies ja nanen rakastelevat Lontoon pommitusten aikana miehen asunnolla. Pommi iskee taloon, mies lentää portaat alas ja jää elottomana makaamaan. Nainen rientää katsomaan, toteaa miehen kuolleen. Palaa huoneeseen, polvistuu vuoteen äärelle, rukoilee Jumalaa, ettei tämä ottaisi hänen suurta rakkauttaan pois. Lopulta hän lupaa Jumalalle, ettei enää tapaa miestä, jos Jumala vain antaa miehen elää. Heidän suhteensa on nimittäin ollut moraaliton, koska nainen on tahollaan naimisissa. Naisen ollessa polvistuneena vuoteen ääressä, mies havahtuu, kapuaa portaat ylös, löytää naisen rukoilemasta, eikä voi ymmärtää, miksi nainen näyttää kauhistuneelta nähtyään hänet elossa. Naisen kasvot sulkeutuvat, hän pukeutuu, kertoo miehelle, etteivät he voi enää tavata. Kun mies protestoi, nainen sanoo, että ei rakkaus katoa, vaikka he eivät tapaisikaan toisiaan. Ihmiset rakastavat Jumalaakin koko ikänsä, vaikka eivät koskaan näe häntä. Mies sanoo, ettei hänestä ole sellaiseen rakkauteen. Nainen sanoo, että ehkä muunlaista rakkautta ei olekaan.

Kaikille asioille löytyy luonnollinen selitys, tämän hokeman muistan jo omilta kouluajoiltani. Ei ole kummituksia, ei henkiä, ei maahisia eikä menninkäisiä. Näin ollen ei myöskään Jumalaa, eikä varsinkaan Jeesusta. Kaikki elämän kummalliset asiat voidaan selittää luonnollisella tavalla. Olen elämässäni yrittänyt todella päättäväisesti toimia tämän modernin uskontunnustuksen mukaan. Mihin tarvitsen Jumalaa? En mihinkään. Ja sitten kuitenkin, miksi minä kaipaan häntä niin kovasti? Mitä minä teen tälle kaipaukselleni? Vaikka en uskoisikaan Jumalaan, minun on pakko uskoa kaipaustani. Jos olen totta, niin tämä kaipauksenikin on totta.

Pidän tietenkin mahdollisena, että minä en ole totta. Että joku on vain keksinyt minut.

Jesuiitat sanovat, että Jumala on luonut ihmisen kiittämään ja ylistämään häntä, siksi sielumme on levoton kunnes löytää levon hänessä. Avasin tämän blogin päästäkseni perille omasta kaipauksestani, mutta myös päästäkseni perille maailmanhistoriaa eniten mullistaneesta henkilöstä, jonka ristiinnaulitsemisen muistopäivää tänään vietetään kaikkialla maailmassa. Juuri Jeesus Kristus erottaa kristinuskon kaikista muista uskonnoista. Haluaisin ymmärtää mitä mieltä olen hänestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti