perjantai 5. kesäkuuta 2009

Stinisseniä

Jos me Jumalan nähdessämme emme huomaa, että hän näkee meidät aina ensin, jollemme vastaa rakastavaan katseeseen, silloin emme kohtaa Jumalaa. Videntem videre, Augustinus sanoo: me näemme hänet joka näkee meidät. Hänen katseensa on olemassa ensin, ja se näkee kaiken. Jumala tuntee minut ennen kuin minä tunnen Jumalan. Emme opi tuntemaan katsomalla häneen, vaan suostumalla siihen että hän katsoo meihin, ja kestämällä hänen katseensa. Aurinkoa ei opi tuntemaan katsomalla suoraan aurinkoon, vaan laskemalla katseensa ja olemalla auringon säteilyssä. Juuri Jumalan katse tekee meistä sitä mitä me olemme. Hän on aina ensin.

Kun luen Stinissenia, kaikki tuntuu yksinkertaiselta. Mutta sitten alan ihmetellä. Mitä tarkoittaa suostua siihen, että Jumala katsoo minuun? Mutta vaikka järkeni ei ymmärrä, olemuksessani on jokin osa, joka resonoi näiden tekstien kanssa. Tälle päivälle Stinissen kirjoittaa:

Jotta sydämesi voisi löytää takaisin alkuperäisyyteensa, on ensimmäinen askeleesi tunnustaa, että olet kuilu, joka huutaa Jumalan äärettömyyden ikävässä, ja että sen jälkeen tyhjenet kaikista korvikkeista joilla olet yrittänyt kuilua täyttää.

Kova läksy ihmiselle, joka kamppailee monenlaisten riippuvuuksien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti